Wyjątkowa elewacja z giętego szkła już w Sopocie przy „Monciaku”

706
Na fali Sopot Qualia

Na fali Sopot Qualia

W centrum Sopotu, tuż przy najdłuższym drewnianym molo w Europie, zrealizowany został niezwykły projekt, który wyznacza najnowsze trendy w architekturze. Inwestycja spółki Qualia Development przyciąga uwagę elewacją wykonaną z giętego szkła, którą mogą już zobaczyć przechodnie.

„Na Fali” to nowoczesna kamienica w samym sercu miasta, przy reprezentacyjnej, tętniącej życiem ulicy Bohaterów Monte Cassino. Inwestycja spółki Qualia jest ważnym elementem rewitalizacji, która ma na celu przywrócenie blasku i prestiżu najbardziej znanej ulicy w Sopocie. Unikatowy projekt architektoniczny idealnie współgra z ekskluzywnym charakterem tego miejsca. Nazwa budynku nawiązuje do awangardowej formy elewacji frontowej, która zainspirowana jest morską falą. Konstrukcja kurtyny elewacji jest pierwszą na świecie wykonaną z szyb giętych wielopłaszczyznowo. Pojedynczy element stanowią dwie sklejone ze sobą powłoki szklane, utwardzone w procesie chemicznym, dzięki czemu możliwe jest zamocowanie dużych powierzchni za pomocą rotuł do stalowej struktury.
Od początku wierzyliśmy, że uda się nam zrealizować tak ambitną pod względem konstrukcyjnym fasadę i dziś możemy z radością poinformować o dużym sukcesie – powiedział Leszek Piotr Nałęcz, prezes zarządu Qualia Development.
Szkło w literaturze technicznej określane jest jako jeden z najbardziej nieprzewidywalnych materiałów. Dotychczas jedynym sposobem na uzyskanie falującego kształtu było stworzenie konstrukcji przestrzennej i wypełnienie jej płaskimi szybami. Rozwiązanie to nie dawało jednak możliwości uzyskania idealnie opływowej powierzchni. Odmienna, nowatorska metoda gięcia szyb pozwoliła na dokładne odtworzenie formy zaprojektowanej przez architektów pracowni APP Polska.
Szklana płaszczyzna to tak zwana „druga skóra”, która nadaje elewacji efekt dekoracyjny, stanowiąc jednocześnie ekran akustyczny. Poszczególne elementy tworzą jednolitą całość, a dzięki powłoce Antelio Silver dają spektakularne odbicie otaczającej przestrzeni.
Obiekt usługowo-mieszkalny „Na Fali” powstał w budynku, w którym od 50 lat siedzibę miał oddział PKO Banku Polskiego. Trzy kondygnacje mieszkalne, cofnięty i zaokrąglony parter, a także kondygnacja garaży osiągalna windą samochodową stanowią przejrzysty schemat całej inwestycji.
Na klarowny podział funkcjonalny zrewitalizowanego obiektu składa się przejrzysta elewacja lokalu użytkowego, który ponownie zajmie oddział PKO Banku Polskiego, przejście łączące ulicę z sąsiadującym Teatrem Wybrzeże podkreślone multimedialną ścianą informacyjną oraz czarna strefa wejściowa do garażu i apartamentów. Odpowiednie, nietuzinkowe wnętrze banku dodatkowo podkreśli walory architektoniczne.
Na piętrach mieści się 15 apartamentów, których lokalizacja i wyjątkowe wzornictwo są odpowiedzią na potrzeby osób poszukujących luksusowych i niestandardowych warunków do wypoczynku w nadmorskim kurorcie. Skromność, elegancja i szlachetność w formie, kolorze jak i materiale to cechy charakterystyczne zrealizowanego projektu. W wykończeniu dominuje szkło, kamień i stal nierdzewna. Nowoczesna technika zastosowana dla powierzchni wspólnych budynku oraz zaawansowane możliwości zdalnego sterowania inteligentnymi systemami mieszkań spełnią oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Nieruchomość ze względu na ogromny potencjał stanowi też interesującą propozycję dla zamożnych inwestorów.